In aceasta postare vom aborda o afacere des intalnita in Romania, cu un grad de profitabilitate mare, dar si cu un procentaj marit de faliment. Momentan in 2019 ianuarie sunt inregistrate peste 26.000 de restaurante in Romania un numar in continua crestere din 2013 aproximativ 2500 de unitati anual, dar dupa cum arata studiile numarul de restaurante ce isi declara falimentul anual reprezinta undeva la 25% suta ( intre 500 - 700 unitati).
De aici putem concluziuna ca motivul principal pentru numarul mare de firme falimentare sunt datorate managementului prost.
In cele ce urmeaza va vom prezenta sfaturi cu ajutorul online-ului:
Restaurantul de succes din ziua de azi nu mai inseamna doar o locatie unde clienti pot servi preparate delicoase, acesta a devenit din ce in ce mai mult un loc de socializare pentru prieteni, un loc unde colegii de munca se pot relaxa in pauza de masa sau dupa program.
De unde stim asta?
Foarte simplu, in doar 10 minute petrecute pe oricare din retele sociale vei vedea postari ale oamenilor la restaurante sau postari cu preparate comandate.
Speculand si oberservand comportamentul oamenilor ne putem da seama ca cea mai buna strategie de dezvoltare a acestei afaceri este crearea unei legaturi intre restaurant si client 24 de ore din 24.
Cum putem face acest lucru?
Prin crearea unui site al restaurantului care nu doar sa prezinte o lista a de preparate, ci sa creeze o emotie, si un mod de comunicare. Digitalizarea si prezentarea serviciilor oferite in social media este cheia succesului.
Digitalizarea restaurantului este un avataj care va poate aduce extrem de multe beneficii, si va va scutii de foarte multe sarcini, ajutandu-va pe dvs. ca manager sau patron de restaurant sa va ocupati de ce este cel mai important calitatea preparatelor si atmosfera localului. Iata cateva exemple de automatizari prin intermediul site-ului restaurantului :
Un client multumit, va recomanda intotdeauna serviciile folosite. Profita de acest fapt si incearca prin digitalizare sa imbunatatesti serviciile oferite, fie ca este vorba de reducerea timpului de preluare si preparare a comenzilor, sau de posibilitatea de oferii comenzi online pentru catering.
Sistemul online de care povesteam mai sus, poate reduce erorile umane cu un procent foarte mare, ceea ce inseamna ca va exista un procent mult mai redus de clienti nemultumiti.
Orice patron sau manager de restaurant incearca sa reduca posibilitea de pierderi de materii prime, posibilitatea de a fi furati de catre angajati. De cele mai multe ori managerul recurge la organizarea unui inventar lunar sau trimestrial, astfel lasand de multe ori posibilitatea angajatilor sa acopere gaurile de materii prime din gestiune.
Un sistem de gestionare in timp real ar putea aduce beneficii uimitoare, nelasand 'portite' pentru pierderi sau furturi.
Un alt beneficiu major ar fi controlul total si foarte rapid asupra necesarului de materii prime.
Una din cel mai importante strategii de marketing pentru acest domeniu este branduirea restaurantului. Un brand cunoscut in permanenta va avea mai multi clienti si inevitabil profit mai mare.
Foarte aspect foarte important este identitatea vizuala a restaurantului (logo-ul) si moto-ul care exprime atmosfera sau caracteristicile restaurantului. ( ex. Tres Olivos. Restaurant - tapas and bar ).
Cu doar 2 strategii simple iti poti creste vanzarile de piese pentru parcul tau. ...
Iti prezentam 14 de strategii care te vor ajuta sa-ti transformii centrul stomatologic in cel mai renumit cabinet din orasul tau. ...
Mareste-ti clientela si profitul restaurantului tau, prin abordarea unor mici strategii de dezvoltare. ...
Creare magazin online de la zero la business de succes ...
Cum sa maresti vanzarile magazinului tau online! vanzari online , cum sa maresti numarul de vizitatori si clienti ,ideii de marketing ...
Efectele coronavirus asupra magazinelor online ...
Creare site si strategii avansate pentru a creste numarul de clienti al unei sali de fitness ! ...
Optimizare seo site, cum urc in pozitiile Google ? ...